06 588 25 588 info@puur-ub.nl

En dat hoop ik ook! Maar het blijft toch de enige zekerheid die een mens heeft: van leven ga je dood. Helaas krijg je met je geboorte geen ‘houdbaarheidsdatum’ mee en daarmee is het moment van overlijden meteen de grootste onzekere factor in je leven. De dood is, van alle bezoekers, de meest aangekondigde en de minst verwachte (Paul Bourget).

Nou kun je het principe ‘ik maak me niet druk, ze laten me toch niet boven de grond staan’ aanhangen, maar degene die dit zegt, steekt eigenlijk nœ zijn kop al in het zand. En dat terwijl we bijna dagelijks de dood in huis hebben! Via het nieuws zien we aanslagen en rampen met dodelijke slachtoffers en ongelukken met dodelijke afloop. Het kan u en mij zomaar overkomen. In de gemiddelde actiefilm vallen meer doden dan voor mogelijk wordt gehouden. Maar dat is een dood, die ons vaak niet of maar eventjes raakt, want daar zit een veilig zwart kader van het tv toestel omheen en als het ons te gortig wordt, staan we op om koffie met een koek te halen.

Maar onze eigen dood… da’s andere koek! Het lijkt er op dat onze samenleving druk doende is de dood voor zich uit te schuiven. Denk aan het gezonder leven door bewuster te eten, stoppen met roken en meer te bewegen. Dan ben je druk met léven. En ik snap ook wel dat, als je net de diagnose van een ongeneeslijke ziekte hebt gehad, je vol overgave in de hoop-stand gaat. Dan wil je helemaal niet denken aan de dood en ben je druk met begrijpen wat je overkomt, behandelingen en misschien beter worden… Ook dan zijn we druk met het leven. Dan schuiven we een gesprek over de uitvaart graag nog even vooruit.

De tegenstrijdigheid hiervan is, dat ik vaak meemaak dat het houden van een praatje over de mogelijkheden en wensen van een uitvaart, juist de zin van het leven weer onderstreept. Ik zeg altijd tegen iemand met wie ik een voorgesprek heb: ik ben allang met pensioen als je zover bent. En dat hoop ik oprecht. Maar voor nu vind ik het belangrijk om gerust te stellen, de dood bespreekbaar te maken en angst hiervoor zoveel mogelijk weg te nemen.