06 588 25 588 info@puur-ub.nl

We zeggen het zo vaak. Zo maar een uitdrukking, een gezegde ‘laat je niet kisten’. Het betekent: geef niet (te vroeg) op, laat je niet op je kop zitten. Zo zijn er nog talloze uitdrukkingen en gezegden die de dood aanhalen. Als de dood zijn, om de dooie dood niet, dat was de doodsteek en hardlopers zijn doodlopers.

Maar even terug naar de kisten. Vaak gehoord bij een overlijden is de opmerking: doe maar de eenvoudigste kist. Maar dat is per definitie niet altijd de kist die het best bij de overledene past. Als de uitvaartondernemer van vroeger wat te kiezen liet, was het bijzonder. Hij had een kist, misschien twee, op voorraad want de leveringen liepen nog niet zo soepel als tegenwoordig. Nee, dat is nu wel anders. Binnen no-time kan de gewenste kist op locatie zijn. Naast de standaard spaanplaat of massieve kist kun je ook kiezen voor mdf, karton, manden van bamboe, bananenblad etc, een kist bekleed met stof en er is zelfs een wollen kist. Voor elk wat wils dus.

Maar de Wet op de Lijkbezorging schrijft ons niet voor dat we in een kist begraven of gecremeerd moeten worden. De enige restrictie is dat het lichaam afgedekt moet zijn. Dus kunt u ook kiezen voor een zgn. wade. De wade is een groot kleed dat is gemaakt van soepele, zachte stof. Om het lichaam te dragen wordt gebruik gemaakt van een opbaarplank. Doordat de contouren van het lichaam zichtbaar blijven, kan het wel enigszins confronterend zijn.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Ach, het kan geen kwaad om es wat rond te kijken. Maar het blijft een feit dat de meesten er wel een broertje dood aan hebben om hierover na te denken!