06 588 25 588 info@puur-ub.nl

“Oplichters zijn het, allemaal!”

Dit bleek onlangs een gevleugelde uitspraak te zijn geweest van de overleden man voor wie ik de uitvaart verzorgde. Hij vond het eigenlijk van iedere leverancier hoor, en niet alleen van uitvaartondernemers. Nou had ik de man ontmoet bij een voorgesprek en hij schaarde me gelukkig onder de uitzonderingen. Hij vertrouwde mij zijn uitvaart toe.

Maar het is jammer dat er door de buitenwacht zo over je vak geoordeeld wordt. En als je de media hebt gevolgd over uitvaartkosten de afgelopen jaren, dan heeft de uitvaartbranche inderdaad de schijn tegen. Onlangs nog, bij Kassa. De kosten van het mortuarium werden aan de kaak gesteld, alsook de subtiele sturing naar een bepaalde uitvaartondernemer door het (mortuarium)personeel. U moet weten dat de mortuaria meestal niet onder het ziekenhuisbeleid vallen maar vaak beheerd worden door externe bedrijven. Vaak ook uitvaartbedrijven, die natuurlijk liever zelf de uitvaart uitvoeren dan met lede ogen toe te moeten zien hoe de overledene opgehaald wordt door een door de familie gekozen uitvaartondernemer. Verder zou het ziekenhuis niet duidelijk zijn naar de familie dat deze mortuariumkosten niet onder de zorgverzekering vallen. Maar ook de hoogte van de in rekening gebrachte kosten zijn vaak een onaangename verrassing en ondoorzichtig.

Écht transparant zijn in de kosten is belangrijk. Daarom doe ik niet aan kortingen bij lidmaatschap of aan uitvaartpakketten, die hoe dan ook toch ondoorzichtig zijn. U krijgt bij PUUR gewoon de werkelijke kosten in rekening gebracht, niks meer en niks minder.

Gelukkig zijn er veel integere uitvaartondernemers die helder zijn in hun prijsafspraken en die heel goed uit kunnen leggen waarom iets kost wat het kost. Die bezig zijn met het bewaken van de hoogte van de uitvaartkosten met de familieportemonnee in gedachten, in plaats van de hoogte van hun eigen inkomsten. Waar het om gaat is dat prijs en kwaliteit in verhouding zijn. Daarom is het dus niet zo gek om bijvoorbeeld bij meerdere uitvaartondernemingen die u aanspreken een offerte van een toekomstige uitvaart te laten maken. Ook ik kom graag bij u langs. Let hierbij wel op dat je geen appelen met peren vergelijkt of dat je bij de goedkoopste offerte uiteindelijk – onderaan de streep – nog veel extra’s moet betalen en alsnog duurder uit bent.