06 588 25 588 info@puur-ub.nl

Kort geleden had ik een begrafenis op de natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem. Vanuit Den Haag is dat best een dingetje. Maar het was een bijzonder mooie ervaring. Het was zeer de moeite waard, ook al was het niet naast de deur. Hier in het westen is het nog niet zo gangbaar. Maar met de wetenschap dat ook mijn schoonmoeder op een natuurbegraafplaats begraven wil worden, was het eigenlijk al lang tijd om mij hier verder in te verdiepen. Wat is het precies en waarom kies je voor natuurbegraven?

Natuurbegraven is de afgelopen jaren overgewaaid vanuit Engeland. Daar is wettelijk eeuwige grafrust vastgelegd waardoor graven niet geruimd worden. Veel reguliere begraafplaatsen werden niet of nauwelijks onderhouden en verpauperden steeds verder. Daarom gingen mensen op zoek naar een alternatief en dat was voor velen het teruggeven van het lichaam aan de natuur zelf. De natuur ontfermt zich over het graf en onderhoud is niet meer nodig. Een natuurbegraafplaats belast het milieu zo min mogelijk. De graven hebben als ´grafsteen´ meestal een schijf hout. De kist en de kleding mogen alleen van natuurlijk materiaal zijn zodat het snel door de natuur kan worden opgenomen. Natuurbegraven garandeert (in principe) eeuwige grafrust zonder bijkomende kosten voor grafverlengingen en onderhoud. Je betaalt dus eenmalig een (flink!) bedrag.

Bij de begrafenis op Heidepol was er een dienst in een half open schuur. We zijn er met de overledene op een loopkoets naar toe gewandeld. Daarna maakten we een wandeling van 10 minuten naar het graf, dwars door de natuur. Gelukkig was het prachtig weer en wisten de mensen vooraf dat het niet handig was om op hoge hakken te komen, want de paden zijn onverhard.

De reden waarom iemand kiest voor natuurbegraven kan verschillen. Enerzijds zijn mensen op zoek naar duurzaam, willen zij het goed doen voor het milieu. Anderzijds zijn mensen op zoek naar eeuwige grafrust en willen zij geen zorgen voor nabestaanden, zoals mijn schoonmoeder. Naast cremeren en ´gewoon´ begraven is dit een prima alternatief.

Er zijn op dit moment 14 natuurbegraafplaatsen in Nederland, vooral in het oosten en zuiden van het land. Daarnaast zijn er genoeg initiatieven in de regio, maar er is (nog) geen échte natuurbegraafplaats in de buurt. De plannen die ik heb gezien hebben geen eeuwigdurende grafrust. En dat is in mijn beleving tegen het principe. Voorlopig moet je dus nog een eindje rijden als je voor altijd in de natuur wil liggen.