06 588 25 588 info@puur-ub.nl
Eind september heb ik een beurs bezocht vanuit mijn vak als uitvaartondernemer. Eens in de vier jaar wordt er een grote uitvaartbeurs georganiseerd waar alles wat ‘leeft’ in de uitvaartbranche bezoekt en bezocht wordt. En dan bedoel ik ook echt alles: rouwvervoer/transport, kisten, urnen, graafmachines, gedenksieraden, drukwerk, media, fotografie, begraafplaatsinrichting etc. Grote bedrijven die landelijk werken, kleine bedrijfjes en startende ondernemers in de toeleverende uitvaartsector: ze waren er allemaal. En het aanbod is overweldigend. Zelfs voor ons uitvaartbegeleiders is het veel, heel veel.

Tja, ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik er allemaal van vind. Mooi dat het er is, denk ik. Maar ook: moet ik dat allemaal laten zien aan nabestaanden in die paar dagen? Dagen waarin toch al zoveel ter sprake moet komen? Moet ik het dan ook nog hebben over de schemerlamp-urn? Of potpourri met de geur van uw overleden dierbare? Of de zoveelste massief houten kist uit de nieuwe lijn ‘Natuurlijk’? Natuurlijk is een groot deel van wat er aangeboden wordt een verrijking voor de branche en dus voor de nabestaanden. Er is zoveel, maar daardoor ook zoveel om uit te leggen. En uitleggen betekent voor u tijd nemen om te luisteren, nadenken en de zoveelste beslissing nemen.

Dus of u het allemaal over u uitgestort wilt hebben in die paar dagen? Ik betwijfel het. Dan is het tóch weer een kwestie van aanvoelen en in fases aanbieden wat bij u past. Net als altijd. Want niet iedereen wil tot in de finesses alles weten, maar simpelweg een mooi en waardig afscheid. Een uitvaart die bij u past. En dat is nog steeds met heel weinig middelen haalbaar: met aandacht en in harmonie samenzijn met elkaar.

Ik kan u verzekeren dat dat niet te koop is. Op geen enkele beurs. Benieuwd wat ze over 4 jaar weer bedacht hebben! Tot die tijd blijven we maar met hart en verstand aan het werk voor u.

I