06 588 25 588 info@puur-ub.nl

Een vriendin stelde voor om op zangles te gaan. Leuk, dacht ik! Maar eigenlijk zing ik liever met anderen samen. Helaas zijn we dat met z’n allen behoorlijk verleerd.

Vroeger zong ik veel, zelfs in verschillende koren tegelijk. Ik werd er blij van. Later zong ik veel met mijn kinderen, toen ze nog kleiner waren. Heerlijk! Nu zing ik alleen nog samen bij een uitvaartdienst in de kerk. En ook dat wordt alleen maar minder.

Eigenlijk is het vreemd. Bij kerkelijke uitvaarten is het volkomen normaal om met elkaar te zingen, maar zodra de uitvaart op een andere plek wordt gehouden, verdwijnt die vanzelfsprekendheid en wordt er alleen naar muziek geluisterd.

Jammer, want de verbinding die ‘met elkaar zingen’ geeft is juist zo mooi. Denk aan voetbalwedstrijden, waarbij het Wilhelmus uit volle borst wordt meegezongen. Of samen rond een kampvuur, al dan niet met een gitaar als begeleiding.

Maar ook een uitvaart is een uitgelezen moment om de verbindende kracht van met elkaar zingen te benutten. Een uitvaart, of eigenlijk de dood, verbind mensen al aan elkaar. Je bent bij elkaar met hetzelfde doel: afscheid nemen van iemand die je dierbaar was. Je bent allemaal open en kwetsbaar. De schoonheid van live-muziek bij een uitvaart kent u wellicht wel. Het kleinkind dat iets speelt op de blokfluit, of een ingehuurd gospelkoor. Een absolute meerwaarde,  je bent direct betrokken.

Hoe mooi zou het zijn om ook bij een niet-kerkelijke uitvaart met elkaar een lied te zingen. Gewoon in de aula van het crematorium of op elke andere locatie. Of bij een graf, al dan niet met een brok in je keel. Samen zingen, samen muziek maken, iets maken wat alleen maar kan doordat je met elkaar bent op dat moment en op die plek. Hoe bijzonder kan dat zijn! Ik denk dat het iedereen tot steun kan zijn, je de verbondenheid kan voelen. Een absolute meerwaarde.

Het vergt natuurlijk enige organisatie. Want wie zet er in, heeft iedereen de tekst, en is er begeleiding? Maar dat zijn details, en die zijn oplosbaar.

Ik ben een voorstander, en zou het graag in de praktijk brengen. Ik hoop u ook.