06 588 25 588 info@puur-ub.nl

In de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen proberen de partijen zich deze weken van hun beste kant te laten zien. Zij proberen hét verschil te maken, om daarmee een stukje toekomst voor ons dorp te bepalen. Het moet nú gebeuren, in de weken van het verschil. Ik denk dan aan een overlijden, de dagen dat een uitvaart geregeld moet worden, dat is mijns inziens de ultieme week van het verschil.

Zo ben je nog volop plannen aan het maken voor de toekomst; maak je je druk over de agendapunten in je volgende vergadering, bespreek je alvast een vliegvakantie voor in de herfst. En zo ligt je hele leven overhoop… Door één telefoontje, één momentje maar. Het overlijden van iemand waar je van houdt. Bam! Er volgt een week die je niet voor mogelijk had gehouden. Jouw week van verschil. Zo´n punt in je leven met een ´voor en na´.

Een paar dagen maar om alles te regelen. Je realiseert je niet, dat je op het punt staat om dit grote verschil in je leven betékenis mee te moeten geven. Maar geen zorgen: die betekenis hóeft niet perse groot te zijn. Het hóeft niet hip en over de top zijn. Het hóeft niet bol te staan van heliumballonnen en hippe happen bij de condoleance. Betekenis is stilstaan. Stilstaan bij wat iemand voor je betekend heeft. Stilstaan bij de liefde voor elkaar. Want het grootste cadeau dat je iemand kunt geven, is oprechte aandacht. Aandacht aan het afscheid. Want – zoals later zal blijken – is d’t voor jou de week van verschil. Tenminste, als degene die is overleden veel betekenis voor je heeft gehad.

Ken je mensen die voor jou het verschil maken? Ik ken er gelukkig wel een paar. Mensen waar ik met respect aan denk. Mensen die de wereld – in ieder geval mijn wereld – hebben veranderd, zonder dat ze daar zelf misschien enige weet van hebben. En daar heeft Bram Vermeulen een mooi lied over geschreven dat in de volgende zinnen samengevat is:

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan
Omdat door het verleggen van die ene steen
Het water nooit dezelfde weg zal gaan.

Mooi hè. Laten we proberen iedere dag voor iemand het verschil te maken. Ook als gemeenteraad!